Onze afdeling Orthopedie voor gezelschapsdieren heeft als doel om het bewegingsapparaat van uw dier bij klachten in kaart te brengen om u vervolgens over de mogelijke vervolgstappen te adviseren. Het bewegingsapparaat omvat de spieren, pezen, botten en gewrichten van uw hond of kat.
Een afspraak inplannen op onze afdeling Orthopedie
Wanneer uw dier klachten heeft aan het bewegingsapparaat, dan kan hij of zij terecht op onze afdeling Orthopedie. Wellicht is uw hond of kat al bij uw eigen dierenarts onderzocht en bent u naar De Wagenrenk doorverwezen. Wanneer u al bij uw eigen dierenarts bent geweest ontvangen wij graag het verslag en eventueel reeds gemaakte röntgenfoto’s. In de tussentijd kunt u al wel een afspraak bij ons inplannen.
Het orthopedisch consult
Tijdens het consult bij onze orthopeed Dr. Hendrik-Jan Kranenburg neemt hij de klachten van uw dier met u door (de anamnese). Waar heeft uw hond of kat last van? Zijn er specifieke momenten waarop de klachten aanwezig zijn? Wat merkt u op dat moment aan uw dier?
Hendrik-Jan onderzoekt uw dier vervolgens uitvoerig op de poli. Soms is daarna aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een röntgenonderzoek, echografisch onderzoek of een CT-scan. Al deze onderzoeken kunnen hier bij ons plaatsvinden. En vaak nog dezelfde dag! We werken hierin samen met onze specialist radiologie Drs. Mariette Vink-Nooteboom. Zo krijgt u ook daarvoor de beste kwaliteit. We nemen de tijd om uw dier op zijn gemak te laten zijn en om u zo goed mogelijk van een compleet en duidelijk advies te voorzien.
In sommige gevallen is aanvullend onderzoek niet nodig en kunnen wij direct de diverse behandelopties met u doornemen.
Ruime ervaring afdeling Orthopedie voor honden en katten
Dr. Hendrik-Jan Kranenburg heeft na zijn specialistenopleiding zo’n 10 jaar ervaring als orthopeed. Bijzonder veel ervaring heeft hij in knieproblemen bij honden en katten. Inmiddels heeft hij meer dan 1000 TPLO’s (kruisband) en 1000 patella luxatie (knie) operaties succesvol uitgevoerd. Uw dier is bij ons absoluut in de beste handen, zodat hij of zij met de best passende behandeling weer een actief en gelukkig leven kan leiden.
Veelvoorkomende orthopedische aandoeningen bij hond en kat
Op onze afdeling Orthopedie voor honden en katten behandelen we uiteenlopende aandoeningen. Een aantal veelvoorkomende aandoeningen waarvoor u bij De Wagenrenk terecht kunt zijn:
- Botbreuken (fracturen)
- Gewrichtsproblemen zoals elleboogdysplasie (ED) en heupdysplasie (HD)
- Voorste kruisband ruptuur (met of zonder meniscusletsel)
- Knieschijf verplaatsing (patella luxatie, naar mediaal of lateraal)
- Luxaties van gewrichten
- Osteochondrose (OCD): stoornis in het bot/kraakbeen van de schouder, knie, elleboog of hak
- Peesproblemen bij bijvoorbeeld de biceps-, supraspinatus- of infraspinatusspier
- Tumoren van bot, spier of pees
Veelvoorkomende orthopedische behandelingen bij hond en kat
- Herstel van botbreuken met indien nodig behulp van de meeste moderne implantaten
- Het verwijderen van een afwijkend deel van een elleboog, heup, hak of schoudergewricht
- Het vervangen van een deel van het heupgewricht met een prothese (na doorverwijzing)
- Tibia Plateau Leveling Osteotomy (TPLO) bij een voorste kruisband ruptuur
- Het plaatsen van een kunstmatige kruisband (teugel volgens Flo)
- Anatomische correctie bij een patella luxatie (met of zonder standscorrectie)
- Het vastzetten van fors afwijkende gewrichten (partiële of gehele artrodese)
- Het (echogeleid) injecteren van een afwijkende pees
- Het doornemen van een afwijkende pees
Nazorg en revalidatie na orthopedische behandeling
Het begint met een goede en spoedige diagnose, wordt vervolgd met de juiste behandeling en slaagt met een goede nazorg en revalidatie.
Na iedere behandeling volgt er een herstelperiode. Welke nazorg nodig is, hangt af van de specifieke behandeling.
In veel gevallen raden we aan om te revalideren met behulp van een erkend dierenfysiotherapeut (zie NVFD). Om de wond goed te laten genezen is het belangrijk dat uw hond of kat niet aan de wond zit. Een kraag of romper kan daarbij helpen. Een bench kan helpen om uw dier meer rust te gunnen zodat hij of zij zich niet overbelast. Om die reden is het zodoende al prettig om een pup of kitten op jonge leeftijd al aan een bench te laten wennen.
Afspraak maken
U bent van harte welkom bij De Wagenrenk. U kunt bij ons terecht na verwijzing van uw dierenarts. Voor het inplannen van een afspraak kunt u op werkdagen tussen 08:30 – 17:00 uur telefonisch contact opnemen via 0317 419 120. Voor spoedgevallen zijn we voor uw dierenarts ook buiten kantoortijd bereikbaar.
Copyright Hendrik-Jan Kranenburg, orthopeed voor gezelschapsdieren