Weke delen chirurgie

De weke delen chirurgie is een zeer uitgebreid specialisme en omvat operaties van de zachte weefsels. Dit zijn bijvoorbeeld operaties in borst- of buikholte.

Tijdens de operatie is de patiënt onder narcose en wordt gemonitord door een anesthesie assistent.

Veel voorkomende operaties zijn:

Operaties van tumoren. Dit kan verwijdering of bioptname zijn van tumoren in de huid, spieren of bindweefsel. Maar ook van tumoren van organen in borst en buikholte.

Operaties van het maag darmkanaal. Bijvoorbeeld het verwijderen van een vreemd voorwerp of van een afwijkend stuk maag of darm. Ook kan de maag vastgezet worden ter voorkoming van een maagkanteling (maagtorsie).

Hernia perinealis. Hierbij zijn de spieren rond de endeldarm verslapt en is er een breuk ontstaan waardoor de ontlasting niet meer goed naar buiten geperst kan worden bij het poepen. De ontlasting hoopt zich op in de endeldarm wat soms zichtbaar is als een bult naast de anus.

Operaties van lever en galwegen zoals het verwijderen van een leverlob, galblaas of galgang-obstructie. Ook worden galblaasmucoceles geopereerd. Hierbij is de gal slijmerig geworden in plaats van vloeibaar waardoor het een obstructie van gal kan veroorzaken.

Traumapatiënten en wondbehandeling. Hierbij kan gedacht worden aan onder andere bloedingen, stoktrauma of een hernia diafragmatica (scheur in het middenrif). Ook wonden die groot zijn of op lastige plekken zitten waarbij bijvoorbeeld huidflaptechnieken nodig zijn, kunnen behandeld worden.

Nieren en urinewegen. Operaties aan nieren, urineleiders, de blaas en de plasbuis vallen hieronder. Gedacht kan worden aan een nefrectomie (verwijderen van een nier), verwijderen van blaasstenen, poliepen of tumoren, of bijvoorbeeld een penisamputatie.

Keel-, neus en oren (KNO).

Speekselkliercystes. Hierbij treedt lekkage op van de afvoergang van een van de speekselklieren wat een zwelling in de nek veroorzaakt.

Aangeboren gespleten verhemelte (palatoschizis) bij de pup.

Brachycephaal Obstructive Syndrome (BOS) operaties. Kortsnuitige (brachycephale) rassen hebben vaak te nauwe neusgaten, een te lang zacht gehemelte en een te nauwe luchtpijp/strottenhoofd. Hierdoor krijgen ze te weinig zuurstof. Door het wijder maken van de neusgaten en het zachte gehemelte in te korten, krijgt een dier weer meer lucht.

Laparoscopische operaties (kijkoperaties).

Hierbij wordt een operatie in de buik uitgevoerd met behulp van een camera waarbij slechts enkele kleine openingen in de buik nodig zijn.

De meest voorkomende operatie via laparoscopie is een ovariectomie (verwijderen van de eierstokken) bij de teef.