Hese blaf? Mogelijk een stembandverlamming
Door Nienke Oort, freelance journalist en blogger bij NoortMedia.nl
Timing van operatie is essentieel
In het begin kan het zelfs nog wel grappig zijn: je hond heeft een beetje een hese blaf gekregen. Dat is ook niet zo erg. Maar als het een stembandverlamming (Larynxparalyse) is, zal dit erger en erger worden. De hond kan zich gaan verslikken en krijgt het benauwd omdat hij lastig kan ademhalen. Dan wordt het tijd voor een operatie.
Een stembandverlamming komt vooral voor bij wat oudere grotere honden, zoals labradors, golden retrievers en sint bernards. De schorre blaf wordt veroorzaakt doordat de stembanden zich niet meer mooi openen en sluiten. Ze verslappen en dat wordt uiteindelijk erger, waardoor de hond op een gegeven moment zich kan gaan verslikken (de luchtpijp wordt niet goed meer afgesloten) en hij het benauwder gaat krijgen (de luchtpijp wordt niet voldoende vrij gemaakt om te kunnen ademhalen).
Een eerstelijns dierenarts kan de diagnose niet met zekerheid stellen. “Om het definitief vast te stellen is een keelinspectie nodig. Daarvoor moet de hond onder narcose (roesje). Als de verlamming al in een vergevorderd stadium is, kan de hond eigenlijk niet meer uit de narcose worden gehaald, zonder dat hij aan de slappe stembanden geholpen wordt. Bij een sterk vermoeden stuurt een dierenarts de eigenaar dus vrijwel altijd door naar een specialist”, vertelt de dierenarts-specialist chirurgie van de Wagenrenk.
Timing operatie
Een stembandverlamming komt vaak aan het licht als het buiten warmer wordt. Honden krijgen het dan benauwder omdat ze door de stembandverlamming niet meer goed kunnen hijgen en dus hun warmte niet kwijt kunnen. “Soms constateren we in de winter al dat een hond een stembandverlamming heeft. Toch besluiten we dan vaak om niet direct te opereren. Als de banden namelijk nog te sterk zijn, kan een operatie niet veel uitrichten. Vaak worden de symptomen erger in de zomer, en dan is het wel essentieel om te opereren”.
“Je moet namelijk ook niet te lang wachten. Een hond kan stikken in eten of drinken doordat hij zich verslikt of simpelweg omdat hij geen adem meer kan halen en kan een forse longontsteking krijgen. Dat wil je natuurlijk voor zijn. Op dat punt van de aandoening kan een operatie ook echt wel heel veel soelaas bieden. Honden kunnen heel benauwd de praktijk binnenkomen en vol ademhalend de praktijk weer uit lopen.”
Tijdens de operatie wordt een van de twee stembanden definitief opengezet. Allebei kan niet, want dan zou de hond zich constant verslikken. Hierdoor kan het dier wel weer vrij ademhalen.
Als een hond geopereerd is aan zijn stembanden, heeft dat wel gevolgen voor de rest van zijn leven.
- De hond zal altijd wat minder hard of hees blijven blaffen
- de hond kan zich wat makkelijker verslikken in eten of drinken
- hij mag geen halsband meer dragen om het strottenhoofd niet te belasten
- de hond mag niet meer zwemmen om verstikkingsgevaar te voorkomen
- om verslikken te voorkomen moet hij eten en drinken uit verhoogde bakken