Kat krabt pup: grote kans op oogletsel
Door Nienke Oort, freelance journalist en blogger bij NoortMedia.nl
Oogletsel niet altijd direct zichtbaar
Wij willen graag dat onze huisdieren in harmonie met elkaar samenleven. Vaak lukt dat ook wel, maar voor een kat heeft de komst van een jonge hond een behoorlijke impact. Een pup is onstuimig en kent de kattentaal niet. Een kat kan zich daarom krabbend verdedigen tegen een opdringerige pup en zich daarbij instinctief richten op de ogen. Dat kan verregaande gevolgen hebben…
“Als een nagel goed raak is, kan een oog echt kapot zijn. Dat ziet er heel naar uit, er komt bloed en vocht uit het oog. Voor de baas is er dan geen twijfel mogelijk; die zal naar de dierenarts gaan”, vertelt drs. Roswitha van de Sandt, dierenarts specialist oogheelkunde bij veterinair specialistisch centrum De Wagenrenk.
Klap op oog
Veel gevaarlijker wordt het als de schade in eerste instantie lijkt mee te vallen. “Een klap op het oog van de hond veroorzaakt eigenlijk altijd schade. Soms lijkt het maar een heel klein krasje op het hoornvlies of een kleine haal net naast het oog. Maar wat niet zichtbaar is, is de ontsteking in de iris die vrijwel altijd ontstaat na een tik van een kat.”
“Vergelijk het maar met een hamer op je duim slaan. Je duim wordt direct rood en dik, een ontstekingsreactie. Dat gebeurt ook in het oog van de hond, de iris reageert direct met een ontsteking. Dit kan een lichte ontsteking tot gevolg hebben, maar ook een ernstige.”
Als de ontsteking niet tijdig wordt geconstateerd, kan dat hele nare gevolgen hebben zoals:
- vermindering van het zicht
- blindheid
- of zelfs het verliezen van het oog
Als de hond blijft knijpen met het oog, met zijn poot erover blijft wrijven, hij gevoelig is voor licht en het oogwit rood kleurt, is het noodzakelijk naar een dierenarts te gaan. “Ook voor de eerstelijns dierenartsen is het niet altijd eenvoudig om te zien of de iris ontstoken is. Bij twijfel is een verwijzing naar een specialist verstandig. Het kan een oog redden”, zegt drs. Roswitha van de Sandt.
Als de irisontsteking tijdig gesignaleerd wordt, is hij goed te behandelen met medicijnen die op het oog worden gegeven én om in te nemen. “Het zijn vaak de pups en jonge honden die dit letsel oplopen, oudere honden hebben vaak al wel geleerd dat ze bij een kat uit de buurt moeten blijven. Maar des te belangrijker is het dus om als baasje adequaat te reageren. Je wilt niet dat je hond op jonge leeftijd al (deels) gezichtsermogen verliest.”
Ze vervolgt: “Daarbij is een klap op het oog heel erg pijnlijk voor een hond. Een klein krasje in het hoornvlies kan echt behoorlijk zeer doen, dus ga altijd even naar de dierenarts na een aanvaring tussen kat en hond. Al is het maar om de pijn te verzachten en ernstiger letsel te voorkomen.”
Drs. Roswitha van de Sandt is dierenarts specialist oogheelkunde bij De Wagenrenk.